Vill du göra en utredning?

Om det finns tre eller flera släktingar i samma släktgren, i minst två generationer med bröst- och/eller äggstockscancer, varav minst en före 50 års ålder, kan det finnas misstänkt ökad risk för ärftlig bröstcancer. Om du själv är väldigt ung eller om du har haft flera släktingar som insjuknat i bröstcancer i ung ålder har du rätt att begära en ärftlighetsutredning. Ju fler och ju yngre de drabbade släktingarna är, desto mer ökar sannolikheten för ärftlighet.

Äggstockscancer kan ha ett samband med bröstcancer så uppmärksamma även dessa cancerformer, både i din mammas och i din pappas släkt.

Hit vänder du dig! Om du bor i Stockholms Län krävs inte remiss utan du kan ta direkt kontakt med en genetisk rådgivare på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Mer information här. 

Innan du sätter igång en utredning. Tänk på att reaktionen hos dig och dina anhöriga kan bli kraftig. Det kan vara ett tufft besked att få och vi reagerar alla olika; vissa kvinnor i din släkt kanske inte vill veta. Och andra som inte är genbärare kan känna skuld. Din läkare hjälper dig att ta ett beslut och du har även rätt att träffa en kurator innan du bestämmer dig.

Källa: BCF Amazona från föredrag av Dr Brita Arver

Denna sida uppdaterades senast: 2020-12-22