Vart vänder jag mig?

Nöj dig aldrig med att en läkare känner på knölen och säger att den är ofarlig. Kräv alltid en remiss för en trestegsutredning på någon av nedanstående bröstcentra i Region Stockholm. BCF Amazona anser att du aldrig ska behöva vänta mer än en vecka för att få tid för en utredning. Läs mer om trestegsutredningen under rubriken ”Hur går utredningen till?”

Alla med en knöl i bröstet kan söka vård hos sin husläkare för att få remiss till ett bröstcentrum. I enstaka fall kan man söka direkt till alla bröstcentra nedan och högkostnadskort gäller hos samtliga. Söker du direkt ordnar bröstcentra med mammografi och eventuell punktion. Du kan även få en remiss från din  gynekolog för att få undersökningarna genomförda hos något av dessa bröstcentra. Läs på deras hemsidor, eller ring och fråga, vad som gäller på den mottagning som du vill gå till. Du ska omgående erbjudas en tid snabbt för utredning.

Bröstcentra i Stockholm

  1. Bröstcentrum Karolinska Universitetssjukhuset
  2. Bröstcentrum Södersjukhuset
  3. Bröstcentrum Capio S: t. Görans sjukhus

Underleverantör till ovanstående bröstcentra

Privata vårdgivare och vårdgivare med etableringsrätt

Förvissa dig om besked om du har tät bröstvävnad eller ej. Kräv att få besked, för vid täta bröst är en tumör svårare att upptäcka. Läs mer under rubriken ”Täta bröst”.

Mammografi efter 74 år ålder. Mammografiscreening upphör vi 74 års ålder. Risken för bröstcancer är dock hög även efter 74 år. Vi uppmanar därför alla kvinnor att begära remiss till mammografi även om man inte känner någon förändring i brösten. Mammografi bör fortsatt göras en gång vartannat år. Men för att få den undersökningen krävs remiss från din husläkare. Om du tidigare haft bröstcancer är det extra viktigt att du fortsätter med mammografi även efter 74 års ålder.

För ytterligare information om vad som gäller för mammografi i Region Stockholm kan du läsa på 1177.se

Denna sida uppdaterades senast: 2022-10-13