Vad kan du göra själv

Om du har fått bröstcancer har du många frågor att ta ställning till och mycket att bearbeta. Ibland kan det vara svårt att orka med, men det finns saker du kan göra för att aktivt påverka din situation i så positiv riktning som möjligt. Försök leva så hälsosamt som möjligt. Tänk på att:

  • sova tillräckligt
  • äta balanserat och näringsriktigt
  • undvika rökning och alkohol
  • motionera på ett sätt som passar dig och fungerar med din behandling
  • tänk på hur du mår mentalt och i själen. Sök stöd om det behövs.

Då orkar du lättare med de psykiska och fysiska påfrestningarna som behandlingen innebär. Och det stärker din kropp.

Var observant på din kropp. Följ noggrant de instruktioner du får inför olika behandlingar, och det är viktigt att du söker hjälp vid oväntade infektioner eller biverkningar. Det är viktigt att du söker upp din läkare, eller kontaktsjuksköterska, även när behandlingarna är klara om du misstänker att du har något besvär som har med din bröstcancer att göra.

Ta saker och ting i din takt och på ditt sätt. Det finns inte någon väg där vi själva radikalt och bevisbart kan påverka våra chanser att bli friska. Många menar dock att vi kan göra mer än det som går att vetenskapligt bevisa. Bröstcancer är en sjukdom med ett komplext samspel mellan livsstil, gener, personlig känslighet och miljö. Skaffa dig kunskap och ställ så många frågor som möjligt. Kunskap minskar oro och det i sig ökar känslan av livskvalitet, vilket är bra för din kropp.

Det är helt naturligt och förståeligt om du inte vill, eller orkar, engagera dig i hur du kan vara med och påverka din läkningsprocess. Ta det i din takt. Det är viktigt att du känner vad som är rätt för just dig. Du kommer att få många råd från olika håll. Många är motsägelsefulla. Lyssna och ta till dig det som passar dig när du känner dig mogen för det. Vissa råd kan behöva ligga och gro innan man känner sig redo att göra vissa förändringar i sitt liv.

Inga skuldkänslor! Synsättet att man kan påverka sin hälsa själv kan väcka skuldkänslor – ”Först ska jag drabbas av cancer. Nu är det dessutom mitt fel!” Så är det inte. Vi väljer inte att bli sjuka och det är inte någons fel. Det handlar inte om att anklaga sig själv utan tvärtom att må så bra som möjligt och hitta sin egen väg att gå vidare trots cancerbeskedet. Det är först när en sjukdom tvingar oss att ompröva våra attityder som vi kanske kan välja att börja se att vår vardagliga rädsla eller bitterhet faktiskt påverkar vårt liv och vår kroppsfysiologi negativt.

Oavsett om du engagerar dig eller inte i din läkeprocess vill vi understryka att det aldrig är ditt ”fel” att du är sjuk eller om cancern skulle sprida sig vidare. En hel värld av forskare vet inte hur cancer fungerar till 100%. Det kan aldrig ligga på dina axlar om sjukdomen går vidare.

Läs mer under separata rubriker: motion, kost och mentalt och psykologiskt stöd.

Källa: Bröstcancerföreningen Amazona och 1177.se

Denna sida uppdaterades senast: 2022-10-11