Trötthet, motion och avkoppling

En cancerbehandling är påfrestande och man kan drabbas av kroppsliga förändringar och orkeslöshet. När man är sjuk finns ofta inte lika stor ork att röra sig. Din vilja blir därför avgörande om du kommer att stötta din kropp med motion eller inte. Kroppen behöver röra sig för att öka immunförsvaret, bibehålla fysisk funktion, öka styrka och kondition, förbättra sömn samt lindra ev. smärta. En bonus med motion är att man ökar välbefinnandet och, faktiskt, får kraft. Försök att motionera på ett sätt som fungerar med din aktuella fysiska förmåga. En promenad runt huset eller tåhävningar vid öppet fönster duger bra de dagar då det känns tungt. Börja alltid träna lätt och långsamt och öka successivt. När du orkar, försök ge dig själv 30 min. promenad varje dag.

När behandlingen är klar. I vårt moderna samhälle har vi förlorat många möjligheter att röra oss i vardagen. Träning skall dock vara just enkel och vardaglig. 30 minuter om dagen räcker. Om du sedan lägger till mellan 20-60 minuters konditions- eller styrkeövningar tre dagar i veckan är du i ”toppform”. Träning är ingenting som ska tvingas fram utan någonting gott att unna sig. Dansa! Jaga barnen eller barnbarnen, promenera, gå stavgång, simma, cykla eller spela boll…

Gör det du tycker om! Det finns mjuka och enkla former av Yoga och Qigong som är sköna och effektiva träningsformer. De är även läkande för kroppen. Bestäm med en kompis, gå på BCF Amazonas aktiviteter. Då får du draghjälp så att det verkligen blir av. Vi erbjuder många olika motionsaktiviteter.

Berätta alltid för sjukvårdspersonalen vilka besvär du har eller vad du längtar efter. Det finns mycket hjälp att få. Du kan även vända dig till någon av våra stödpersoner för att få stöd och råd av kvinnor i samma situation.

Avkoppling är viktigare än vi tror. Träning ska alltid varvas med vila. Är man tröttare än vanligt måste vilan få större utrymme. Det är viktigt att lyssna på kroppens signaler och hitta en balans. Precis som allt annat måste man även träna på avspänning. I början kan det vara svårt att koppla av, men det är viktigt, så ge det tid. Gå med i en grupp Yoga eller vattengymnastik. Lyssna gärna på musik eller en guidad avslappning t.ex. Uneståhls avkoppling för cancerpatienter.

Möjlighet till fysisk aktivitet på recept finns i Stockholm. Speciellt viktigt är dessa remisser för kvinnor som lever med spridd bröstcancer. För mer information läs vidare på fyss.se

Källa: Bröstcancerföreningen Amazona och Att stärka kropp och själ på Psykosocialteamet Radiumhemmet

Denna sida uppdaterades senast: 2022-04-07