Ju mindre energi som går åt till en aktivitet, desto fler uppgifter orkar du utföra per dag. Det är bra om du analyserar aktiviteten och utför den i lugnt tempo och tar regelbundna pauser. Fördela ditt ”energikonto” för dagen och prioritera det som känns viktigt för dig. Gör helst det som du tycker är roligt och som ger dig kraft först. Låt resten vara….
Lär känna var din gräns går och se värdet av pauser. Ta gärna 15-20 minuters paus mellan varje aktivitet. Om du inte behöver det, gör ”mikropauser” med 3-5 djupa andetag. Det skulle vi f.ö. behöva lite oftare i vardagen även när vi är friska…
Be om hjälp! Inte minst med matlagningen de närmaste dagarna efter behandlingen. Familjen och de allra flesta av våra vänner vill hjälpa till men vet inte hur. Ge dem uppdrag och be om hjälp. Håll inte igen. Vi vågar lova att både du och de kommer att uppskatta det. Det är helt okej att du inte orkar göra det du gjorde förut. Du är bra ändå!
Här är några bra energispartips i vardagen. Anpassa din bostad och din arbetsplats utifrån hur du mår just nu. Det finns många ergonomiska tekniker och hjälpmedel:
- Dela upp städningen över flera dagar. Städa ett rum i taget.
- Torktumla tvätt så slipper du hänga upp den.
- Skaffa en ”dramaten” – en dragväska – så du slipper bära tungt när du handlat.
- Ställ ingredienser som du använder ofta lätt tillgängligt.
- Ha hel- eller halvfabrikat i frysen för de tillfällen då du ej har ork att laga mat.
- Använd griptång om du behöver plocka upp, eller ställa i ordning i rummet.
- Försök hålla kroppen upprätt när du städar. Om du behöver göra något på golvet – stå på knä.
- Vid rengöring av badkar, sitt på kanten och använd gärna borste/svamp med långt skaft.
- Sitt så ofta du kan! Sitt när du sorterar tvätt. Sitt när du lagar mat , öppna skåpet så kommer du nära. Sitt när du duschar och borstar tänderna. Sitt när du klär på dig och dra upp underbyxor och byxor samtidigt. Och ställ in strykbrädan på låg höjd så du kan sitta och stryka.
- När du ska duka el. bära många saker – använd bricka, om det behövs sätt den på rollatorn
- Använd halkskydd i dusch och badkar och skaffa gärna ett handtag på väggen.
- Använd tvättborste med skaft för att underlätta att tvätta rygg och fötter.
När man känner sig trött och sliten kan det vara skönt att få prata med en kvinna som är eller har varit i samma situation. Vänd dig till någon av Amazonas stödpersoner.
Källa: Bröstcancerföreningen Amazona och Att stärka kropp och själ på Psykosocialteamet Radiumhemmet
Denna sida uppdaterades senast: 2022-04-07