Bröstrekonstruktion

Om du har fått hela ditt bröst bortopererat erbjuds du möjligheten att göra en rekonstruktion. Det går även att rekonstruera bröstet direkt i samband med bröstcanceroperationen. Men väntetiden kan då bli längre och i vissa fall kan det vara olämpligt. Det är mycket få rekonstruktioner som görs samtidigt som du opererar bort bröstet. De flesta rekonstruktioner görs i efterhand.

Vissa kvinnor vill absolut inte göra något extra ingrepp i kroppen, medan andra vill få en rekonstruktion gjord så snabbt som möjligt. Om du är osäker, boka en tid med en plastikkirurg så kan hen berätta hur det går till och visa hur resultatet kan bli. Därefter kan du i lugn och ro ta ditt beslut när du känner dig redo.

En bröstrekonstruktion görs av en plastikkirurg. Dessa specialister finns inte på alla sjukhus. Ta kontakt med din läkare så skriver hen remiss till en klinik som utför detta. Du kan läsa på sjukhusens hemsida vilka som erbjuder rekonstruktion. Alla Stockholms bröstcentra erbjuder bröstrekonstruktion.

De flesta kvinnor som gör en rekonstruktion blir nöjda. Det finns dock även här vissa undantag. Ett rekonstruerat bröst blir aldrig som det egna bortopererade bröstet utan man får vara nöjd om resultatet blir bra i BH:n.

BCF Amazona anordnar temakvällar om bröstrekonstruktion med olika bl. a plastikkirurger fi Stockholm. Du kan läsa mer om när nästa tillfälle är här. 

Källa: Bröstcancerföreningen Amazona

Denna sida uppdaterades senast: 2023-06-27