Peruker och tatueringar

Om din behandling ger dig betydande håravfall har du rätt till ersättning från landstinget för en peruk/toupé till ett värde av 5.000 kronor. Det är viktigt att din läkare anger om du vill ha peruk. Du kan välja mellan peruker av konstfiber och naturhår i en mängd modeller och färger. Många passar på att prova en helt ny frisyr under den här perioden.

Nya regler gäller för hårersättning sedan 1/12 2011. Numera kan man välja vilken frisör man själv vill under förutsättning att de kan hantera rekvisitioner från Region Stockholm. Man kan välja bland peruker eller hattar och mössor med isydda hårdelar (huvudbonad med hårdelar). Mer information finns här  och här.

Du hittar mer information här om du behöver hjälp med kosmetisk pigmentering eller tatuering av bl. a ögonbryn

 

Tips från en medsyster om råd vid håravfall

  1. Använd hårnät i väntan på att håret trillar av. Då det silar hår från huvudet under flera dagar känner man sig verkligen dyster och äcklad. Med hårnät slipper man kudden full med tappat hår.
  2. När håret faller av – vänta med att skaffa peruk. Jag fick min redan innan jag blev hårlös och den var för liten! Har aldrig trivts med den och därför använt mössa.
  3. Då du ska skaffa peruk. BCF Amazona har bra information om vilka perukmakare som finns. Här beställer du din peruk
  4. Faller ögonbryn och ögonfransar – unna dig en medicinsk pigmentering. Det kostar ett antal tusenlappar men är väl värt investeringen. Man slipper sminka sig och är aldrig kal i ansiktet. Pigmenteringen brukar hålla ett antal år och kan fyllas på vid behov. OBS! Rekommenderas ej under cytostatikabehanlingen.

Källa: BCF Amazona, Alopeciförbundet Sverige och Region Stockholm

Denna sida uppdaterades senast: 2024-05-29