Rehabilitering i Region Stockholm

Rehabilitering efter bröstcancer

Efter avslutad cancerbehandling kan man behöva komma bort och hämta krafter för att kunna återgå till vardagslivet igen.

Rehabilitering med remiss från sjukvården. Följande olika varianter finns på rehabilitering.  

  • Inneliggande cancerrehabilitering 5 + 5 dagar
  • Lymfödemrehabilitering – intensivvård eller dagvård
  • Punktinsatser av sjukgymnast, dietist, kurator eller psykolog

För att få komma på planerad specialiserad  cancerrehabilitering är s.k. slutenvårdsrehabilitering dvs. du bor på den rehabiliteringsanläggning som du själv väljer, krävs remiss från din läkare. Rehabiliteringen är 5 +5 dagar och du åker hem över helgen. Planerad specialiserad  cancerrehabilitering innebär alltid övernattning (slutenvård) medan lymfödemrehabilitering ofta sker i dagvård. Kostnaden är 100 kronor per dygn för vistelse hos dem (slutenvård). Följande rehabiliteringshem har avtal med Region Stockholm (fd Stockholms läns landsting) för  cancerrehabilitering och eller lymfödemrehabilitering.

  • Mälargården Rehab Center i Sigtuna har många olika typer av rehabilitering. Även lymfödemrehabilitering. 
  • Mösseberg Rehabcenter har både rehab av lymfödem och onkologisk rehabilitering. Du kan också ladda hem de olika programmen som PDF-fil genom att klicka på länkarna nedan:
    1. Onkologisk rehabiliering efter avslutad cancerbehandling. Klicka här
    2. Rehabilitering för dig med lymfödem. Klicka här.
  • Bröstcancerföreningen Amazona i Stockholm erbjuder ett antal olika aktiviteter för att du bättre ska komma i form såväl fysiskt som psykiskt. Vi erbjuder en mängd olika aktiviteter som du hittar på vår hemsida under ”Detta erbjuder vi dig”.

För att få komma till Centrum för cancerrehabilitering, vid Sabbatsbergs sjukhus krävs en remiss, som skrivs av kontaktsjuksköterska alt läkare.

Specialremiss krävs även för lymfödemrehabilitering.

Vilken rehabilitering ska jag välja? Kurator kan ge dig råd vad som finns tillgängligt och vad som skulle kunna passa dig. Du kan även prata med någon av våra stödpersoner som deltagit på något av dessa rehabiliteringscentra. Vi inom BCF Amazona har stor erfarenhet av alla rehabcenter och vi diskuterar gärna rehabilitering med dig.

Källa: Bröstcancerföreningen Amazona

Denna sida uppdaterades senast: 2023-07-25