Övrig rehabilitering

Efter avslutad cancerbehandling kan man behöva komma bort och hämta krafter för att kunna återgå till vardagslivet igen.

Vilken rehabilitering ska jag välja? Kurator kan ge dig råd vad som finns tillgängligt och vad som skulle kunna passa dig. Du kan även prata med någon av våra stödpersoner som deltagit på något av dessa rehabiliteringscentra.

Bröstcancerföreningen Amazona i Stockholm erbjuder ett antal olika aktiviteter för att du bättre ska komma i form. Vi har t.ex. samtalsgrupper som du kan delta i mot en mindre avgift.

Rehabilitering med remiss från sjukvården. Följande olika varianter finns på rehabilitering.  

  • Inneliggande cancerrehabilitering 5 + 5 dagar
  • Lymfödemrehabilitering – intensivvård eller dagvård
  • Punktinsatser av sjukgymnast, dietist, kurator eller psykolog

Gör klart för dig, gärna tillsammans med anhöriga eller en av våra stödpersoner, hur din behandlingsplan ser ut. Då kan du lättare följa din behandling och känna dig mer motiverad. Ibland mår man dåligt och positivt tänkande kan kännas som ett hån. Glöm inte att behandlingen är till för att göra dig frisk! Hur jobbigt det än är. Kan du tänka positivt och känna att det är bra för dig och att det är en hjälp för dig så stärker det dig och din kropp.

Det är viktigt att du inte känner dig socialt isolerad eller ständigt är orolig och nedstämd. Olika personer hanterar sin situation på olika sätt men försök att upprätthålla umgänge och sociala nätverk på en nivå som passar dig och som du orkar med.

Tveka inte att begära psykologiskt stöd om du behöver det. Onkologmottagningarna kan hjälpa dig att få komma i kontakt med en kurator eller en psykiater eller psykolog. Många är det som behöver ett professionellt stöd under pågående cancerbehandling. Du är också varmt välkommen att delta i någon av våra samtalsgrupper eller bara att komma till oss och prata med andra bröstcancerpatienter. Du får även gärna ringa så förmedlar vi kontakt till någon av våra erfarna stödpersoner.

Nedan följer några exempel där du utanför den landstingsdrivna vården kan söka hjälp:

  • BCF Amazonas stödpersoner. Här finns många kvinnor som gärna hjälper till.
  • BCF Amazonas verksamhet – alla våra aktiviteter finns för att du ska kunna välja något som passar just dig.
  • Dipl psykosyntesterapeut Carolina Welin, MOW hälsa E-post: carolina.welin@mow.se, mobil 070-651 10 90.

Nedanstående center har inte landstingsavtal utan du får bekosta dem själv. Sök ekonomiskt bidrag hos några av fonderna som du hittar under rubriken: ”Här kan du söka bidrag”.

  • Furusjön
  • Hälsolust
  • Lydiagården

Källa: Bröstcancerföreningen Amazona och Psykosocialateamet på Radiumhemmet

Denna sida uppdaterades senast: 2019-06-07