Orsaker och riskfaktorer

Tack vare all forskning så har vi idag mycket kunskap om bröstcancer, men trots detta saknas fortfarande en hel del pusselbitar. Man anar en komplex bild som består av hormoner, miljö, livsstilsfaktorer och personlig känslighet.

I de flesta bröstcancerfall går det inte att peka på någon direkt orsak till cancern, mer än vanligt åldrande. Därför är det viktigt att du är medveten om sjukdomen och gör regelbundna självundersökningar. Ju tidigare en tumör upptäcks desto större är chansen att bli helt frisk. Andra saker som tros orsaka bröstcancer är ärftlighet, rökning, dålig kost, hög alkoholkonsumtion, hög produktion av östrogen eller om du utsätter dig för radioaktiv strålning under lång tid.

Det är inte alla riskfaktorer som går att göra något åt, men det är självfallet bra om du skänker dina vanor en tanke. BMI (förhållandet mellan längd och vikt) är av relevans, så ät en balanserad kost med mycket grönsaker, frukt och fibrer. Fysisk aktivitet och regelbunden motion är också ett bra sätt att hålla sig frisk.

Forskning har visat att kvinnor som dricker mycket alkohol är i riskzonen. Och om du är rökare bör du absolut försöka sluta. Som icke-rökare har du dessutom bättre förutsättningar att klara en cancerbehandling.

Hormoner, och då framförallt östrogen, anses vara av betydelse för utvecklandet av bröstcancer. Det finns forskning som visar att fullgångna graviditeter har en skyddande effekt. Speciellt kvinnor som får barn tidigt och ammar länge löper ofta mindre risk att få bröstcancer.

Tidig ålder för första mens och sen ålder för klimakteriet samt ev. hormonbehandling är också av betydelse.

Källa: BCF Amazona, cancer.nu och 1177.se 


Denna sida uppdaterades senast: 2017-01-02