Motion och avkoppling

Forskarstudier kring motion och förbättrad prognos. En studie gjord i USA 1984-2002 med 2987 kvinnor med bröstcancer presenterades i maj 2005. (Holmes, Michelle D. et al JAMA. 2005;293:2479-2486). Denna studie visar att minst en halvtimmes promenad i måttlig takt dagligen kan öka kvinnors överlevnad. Man fann att mera fysiska aktiviteter inte ytterligare ökade patienternas möjlighet att bli fri från sin bröstcancer. Det finns indikationer på att fysisk aktivitet kan sänka cirkulerande hormonivåer (östrogen) vilket skulle vara särskilt bra för kvinnor som har östrogenreceptor-positiv bröstcancer.

En annan studie gjord i Sverige OptiTrain 2013 – 2021 med 290 kvinnor (Wengström Y, Bolam KA, Mijwel S, Sundberg CJ, Backman M, Browall M, Norrbom J, Rundqvist H. Optitrain: a randomised controlled exercise trial for women with breast cancer undergoing chemotherapy. BMC Cancer. 2017 Feb 6;17(1):100. doi: 10.1186/s12885-017-3079-x.) Denna studie påvisar att de som inte tränade under cancerbehandlingen var besvärade av fatigue även två år efter avslutad behandling vilket man inte ser i de grupper som tränade och mest effektivt var kombinationsträning. Man hittade även en positiv koppling mellan muskelstyrka och trötthet.

Forskarna skriver också att kvinnor minskar sina fysiska aktiviteter efter att de fått diagnosen bröstcancer. Mindre än en tredjedel av kvinnor med bröstcancer följer medicinska rekommendationer att bedriva fysisk aktivitet.

Unna dig en 30 minuters promenad om dagen. Det är häpnadsväckande siffror vad lite eget engagemang och enkel motion kan göra. Det handlar inte om att vi ska bli elitgymnaster utan att ca 30 minuters promenad per dag kan göra stor skillnad.

Dans och lek är också motion. Träning är ingenting som ska tvingas fram utan någonting gott att unna sig. Dansa! Jaga barnen eller barnbarnen, promenera, gå stavgång, simma, cykla eller spela boll… Gör det du tycker om!

Yoga och Qigong. Det finns mjuka och enkla former av Yoga och Qigong som är sköna och effektiva träningsformer. Det hävdas att båda dessa rörelseformer ökar läkandet i kroppen.

Bestäm med en kompis, gå på BCF Amazonas aktiviteter eller gå med i en klubb. Då får du draghjälp så att det verkligen blir av.

Vila och avkoppling viktigare än vi tror. Vilan måste få utrymme. Är man tröttare än vanligt måste man vila mer och det är viktigt att lyssna på kroppens signaler och hitta en balans. Precis som allt annat måste man även träna på avspänning. I början kan det vara svårt att koppla av, men det är viktigt, så ge det tid. Prova dig fram vad som passar dig. Sitt eller ligg. Var själv eller gå med i en grupp.

Lyssna gärna på musik eller en guidad avslappnings-CD som t.ex. Uneståhls avkoppling för cancerpatienter.

Fysisk aktivitet på recept finns i Stockholm. Speciellt viktigt är detta för kvinnor med spridd bröstcancer. Läs gärna mer på fyss.se

För tips och råd om motion under cytostatikabehandlingen läs under Biverkningar – Trötthet, motion och avkoppling.

Källa: BCF Amazona, nymedicin.com och Att stärka kropp och själ på Psykosocialteamet Radiumhemmet 

Denna sida uppdaterades senast: 2022-10-11