Lär känna dina bröst

Brösten är ojämna av sin natur och många kvinnor känner små knölar överallt i brösten. Det handlar om att du ska lära känna just dina bröst. Då du vet hur de känns kan du notera om det blir några förändringar. Nästan hälften av alla bröstcancerfall upptäcks genom självundersökning.

Få in en rutin! De flesta av oss vet att vi bör undersöka våra bröst, men för många blir det bara inte av. Försök att få in en rutin – dagen efter mens är bästa tidpunkten. Då är brösten som mjukast och minst knöliga. Om du inte har mens längre bör du istället bestämma ett fast datum varje månad, t.ex. samma dag som du betalar dina räkningar.

App för att bli påmind om självundersökning Bröstcancerförbundet har tagit fram en app där du får en påminnelse med ett sms varje månad när det är dags att kolla dina bröst. Appen finns på flera olika språk. Mer information här. 

Så här gör du! Känn gärna igenom brösten när du duschar för det är lättare att glida över huden när den är intvålad. Känn igenom båda brösten, armhålan och nacken. Ta också för vana att titta på dina bröst i spegeln när du är naken, håll armarna nedåt och upp över huvudet. Ser huden och brösten ut som vanligt? Du kan se hur man gör en självundersökning här:

Vätska, indragen hud/bröstvårta eller sår/rodnader. Förutom knölar bör du hålla utkik om du börjar få ”apelsinhud” eller om huden eller din bröstvårta dras inåt. Om ett bröst börjar läcka eller om du har sår eller rodnad i huden på bröstet bör du även reagera. Sök alltid läkare för alla förändringar!

Gå på din hälsomammografi! Det är en billig livförsäkring. I Stockholm blir du kallad till mammografi mellan 40-74 års ålder, var 24:e månad. Undersökningen är kostnadsfri. Gå på kontrollerna! Det är det bästa sättet att upptäcka även mycket tidig bröstcancer. Genom dessa hälsomammografier har dödligheten i sjukdomen sänkts. En tidig upptäckt ger en bättre prognos!

Mammografin är ett viktigt redskap i kampen mot bröstcancer, men den får aldrig ersätta din egen kännedom om dina bröst. Den är viktig!

Vår rekommendation är att om du en gång haft bröstcancer bör du fortsätta att följas med mammografi resten av ditt liv. Risken för bröstcancer upphör inte i samband med att man fyller 74 år som gränsen är satt i Stockholm. Det är också extra viktigt för dig med en tidigare bröstcancerdiagnos att äga informationen om du har täta bröst eller ej. Mer information här. 

Läs mer om mammografi och självundersökning här: 1177 mammografi och 1177 självundersökning

Källa: BCF Amazona och 1177.

Denna sida uppdaterades senast: 2023-05-25