Vid en cancerbehandling är kosten viktig för att lättare klara påfrestningarna som behandlingen innebär och för att orka ha roligt. Lev så hälsosamt som möjligt och ät balanserat och näringsriktigt. Undvik fet och sockerrik mat och ät istället en balanserad kost med mycket fibrer, grönsaker och frukt som innehåller mycket antioxidanter och gör din kropp basisk. Tänk på ”tallriksmodellen” och fördela intaget över dagen. Undvik rökning och alkohol.
Media har ofta stora rubriker om faror i livsmedel. Farorna gäller oftast excesser. Ät lite av mycket! ”Ingenting är så farligt att man aldrig kan äta det. Ingenting är så nyttigt att man alltid måste äta det.”
Inför behandlingen – undvik din favoriträtt. Ät inte det du tycker bäst om före cytostatikabehandlingen. Det man äter då kan få ”plåtsmak” och förstöra den rättens smakupplevelse lång tid framöver.
Under behandlingsperioden. För att må så bra som möjligt är det viktigt att få i sig rätt mängd energi och näring och att försöka hålla vikten stabil. Vid cancerbehandling är det vanligt med både viktminskning och viktökning. Beroende på hur du mår kan matintaget se väldigt olika ut. Det som du åt när du var frisk kanske inte gäller när du är sjuk.
Salta saker brukar smaka bra. Om du får blåsor i munnen kan det kännas skönt med glass.
Viktminskning. Den kan ge ökad trötthet och minskad muskelmassa, vilket ger sämre immunförsvar. Besväras du av dålig aptit eller tidig mättnadskänsla bör din mat vara så energirik som möjligt och fördelas på flera små mål över dagen. Du bör också äta mindre fibrer.
Om vikten ökar – banta inte under behandlingstiden. En snabb viktminskning gör att kroppen förlorar muskelmassa vilket ökar trötthet och ger sämre immunförsvar. Ibland uppstår tröstätande. Suget efter sötsaker minskar om du fördelar maten på tre mål om dagen samt två energisnåla mellanmål.
Andra besvär. Du kan även få besvär med diarré, förstoppning, smärtor, svårt att svälja m.m.
Berätta alltid för sjukvårdspersonalen vilka besvär du har eller vad du längtar efter. Det finns mycket hjälp att få. Inte minst kan dietister ge dig råd hur du ska äta och vilka färdiga näringsdrycker som finns att tillgå.
Du kan även vända dig till någon av våra stödpersoner för att få stöd och råd av kvinnor i samma situation.
Källa: Bröstcancerföreningen Amazona samt Att stärka kropp och själ, cancer.nu samt 1177.se
Denna sida uppdaterades senast: 2022-04-07