Kost

Det råder meningsskiljaktigheter om hur och om kosten påverkar cancerns utveckling. Alla är överens om att balanserad och näringsrik kost är bra för hälsan generellt, men det finns ingen vedertagen diet för att bromsa eller bli frisk från cancer. Men det finns många som hävdar att kosten kan påverka. Här nedan är några tips på läsvärda böcker. Många fler böcker har getts ut på senare tid.

  • The oil-protein diet cookbook, Johanna Budwig
  • Perfekt hälsa, Deepak Chopra
  • Den självläkande människan, Sanna Ehdin
  • Läk dig själv, Hanne Knutsson, Monica Nicou, Helena Broander af Winklerfelt
  • Ditt liv i dina händer, Jane Plant

För mer boktips besök gärna BCF Amazona. Vi har ett stort antal böcker i vårt bibliotek om kost och cancer som du kan låna.

Klara påfrestningar och orka ha roligt! Vid en cancerbehandling är kosten viktig för att lättare klara påfrestningarna som behandlingen innebär och för orka ha roligt. Lev så hälsosamt som möjligt och ät balanserat och näringsriktigt. Undvik fet och sockerrik mat och ät istället en balanserad kost med mycket fibrer, grönsaker och frukt som innehåller mycket antioxidanter och gör din kropp basisk. Tänk på ”tallriksmodellen” och fördela intaget över dagen. Undvik rökning och alkohol.

Media har ofta stora rubriker om faror i maten. Farorna gäller oftast excesser. Ät lite av mycket! ”Ingenting är så farligt att man aldrig kan äta det. Ingenting är så nyttigt att man alltid måste äta det.”

För tips och råd om kost och saker att tänka på under cytostatikabehandlingen läs under Biverkningar – Kostråd och eventuella magproblem.

Källa: Bröstcancerföreningen Amazona och Att stärka kropp och själ på Psykosocialteamet Radiumhemmet 

Denna sida uppdaterades senast: 2020-12-22