Har du bröstcancer?

De flesta av oss känner oss kärnfriska när tumören upptäckts. Inga fysiska smärtor, man mår i allmänhet bra. Och så kommer beskedet om en allvarlig sjukdom. Det brukar kännas mycket overkligt och på ett ögonblick känns det som om hela livet ställs på ända.

Frågorna handlar inte bara om sjukdomen utan minst lika mycket om själva behandlingen: Måste jag förlora mitt bröst? Tappar jag håret? Hur mår jag av behandlingen? Kommer jag att ha ont? Hur påverkas min familj och mina relationer? Och hur blir mitt sex- och samliv? Och naturligtvis oron för att cancern har spridit sig eller ska komma tillbaka. Varför just jag? Kommer jag att överleva?

Alla frågor är normala och alla reaktioner likaså. Vi ska försöka besvara de flesta frågorna här, men vi vill att du ska veta att BCF Amazonas stödpersoner även finns som stöd för dig och dina närstående i alla lägen. Det kanske inte känns så just nu, men vi vet att du, så småningom, kommer att leva med ditt cancerbesked och lägga den här oroliga perioden av livet bakom dig.

Ta bort det som är sjukt och skäm bort dig! Besvär och biverkningar från behandlingarna har blivit avsevärt mindre de senaste åren och idag botas de allra flesta. Läkarna kommer att göra allt som står i deras makt att göra dig frisk. Som en läkare sa till en av våra medlemmar – ”Det är många som vill lyckas med uppgiften att få dig frisk så du kan tryggt lämna över ansvaret kring det fysiska åt dem! Din uppgift blir att ta hand om dig på alla andra sätt.”

Ta hand om dig! Gör saker du mår bra av och skäm bort dig så mycket du kan! Om du så vill finns vi på BCF Amazona som stöd för dig.

Källa: Bröstcancerföreningen Amazona

Denna sida uppdaterades senast: 2022-04-07