Föreläsningar

Antioxidanter, kost och cancer

Skyddar antioxidanter en frisk person från cancer i framtiden?
Vad är effekten av antioxidanter hos någon som redan är diagnosticerad med cancer?
Vad ska jag äta? Vad ska jag undvika att äta?
Frågorna är många.
Vi vet att trossatsen om antioxidanter och cancer driver en världsomspännande mångmiljardindustri. Cancer-patienter är storkonsumenter och många gånger påhejade från olika håll.
Kom och lyssna på Martin Bergö, professor i molekylär medicin, som tillsammans med sin forskargrupp har försökt besvara frågan om antioxidanter verkligen skyddar mot cancer. Är det någon skillnad om de används kurativt eller preventivt? Ny kunskap visar på ett orsakssamband mellan antioxidanter och ökad risk för cancer. Martin Bergö och hans forskargruppMarin Bergö har undersökt, ifrågasatt och kullkastat dogmen att antioxidanter motverkar utvecklingen av cancer och visat att antioxidanter till och med kan stimulera spridning av lungcancer.
Sambandet ses dock ännu så länge endast i lungcancer. Materialet behöver även reproduceras av andra grupper, men erbjuder redan nu en förklaringsmodell till tidigare studiers fynd att antioxidanter snarare bidrar till cancer än minskar risken för tumörsjukdom.

Välkomna!

 Tid  Torsdag 8 oktober 2020, 18.00 – 21.00
 Plats  ABF Huset, Katasalen, Sveavägen 41
 Föreläsare   Martin Bergö, Professor vid Karolinska Institutet, department of Bioscience and Nutrition och Sahlgrenska Avd för molekylär och kliniks medicin vid Institutionen för medicin
 Max antal    150
Anmälan  
Pris  40 SEK, 150 SEK för icke medlemmar

 kost

Denna sida uppdaterades senast: 2020-07-01