Biverkningar operation

Efter operationen kan du få reaktioner på narkosen och smärta eller ömhet och även viss blödning. Infektion i operationsärret är ovanligt, men ibland måste sårvätska (serom) tömmas ett par gånger efter operationen. Vätskan är helt ofarligt och tömningen känns inte och har ingen påverkan på resultatet.

En deloperation (s.k. partiell mastektomi) ger betydligt mindre smärta än när du tar bort hela bröstet. De flesta åker hem samma dag som de fått en deloperation utförd. Vi rekommenderar dock alla att stanna kvar på sjukhuset åtminstone en natt.

Besvär från armen. Det är ovanligt att själva bröstoperationen ger några komplikationer. Däremot kan borttagandet av lymfkörtlar i armhålan ge besvär. Några vanliga problem som du kan drabbas av är följande:

  • Lymfsträngar. Ibland kan man få hårda strängar av lymfvätska som stagnerat efter operationen. Dessa kan komma i armen, magen eller bröstet. Dessa lymfsträngar försvinner alltid efter ett tag. Om de besvärar dig föreslår vi att du kontaktar en lymfterapeut.
  • Stickningar i armen eller armhålan. Dessa brukar försvinna efter ett tag.
  • Trötthetskänsla i armen. Viktigt att du lär dig lyssna på din kropp och att du tar det lite lugnare när du känner att armen känns trött eller tung.
  • Nedsatt känsel i armen. I de allra flesta fall kommer känseln tillbaka.

Lymfödem. Lymfödem kan innebära att din arm, ditt bröst eller bröstkorgen svullnar. Detta är en relativt vanlig biverkan när man tagit bort lymfkörtlar i armhålan. Enligt vår erfarenhet så drabbas ca 40-50 % av detta. Risken ökar ju fler lymfkörtlar som är borttagna och om du även strålats i armhålan. Om du får svullnad bör du se till att snabbt få komma till en lymfterapeut.

Det är viktigt att känna till att lymfödem kan uppkomma flera år efter operationen. Alla som är bröstopererade bör vara uppmärksamma på en eventuell svullnad. Viktigt är att du använder din arm som tidigare. Undvik dock att övertrötta din riskarm.  Du kan emellertid till viss del förhindra och lindra lymfödem. Läs mer under rubriken ”Lymfödem”.

Källa: Bröstcancerföreningen Amazona samt 1177.se

Denna sida uppdaterades senast: 2022-04-07