Återfall i bröstcancer

Hittills har forskningen inte ”knäckt koden” vem som får, och vem som inte får, återfall i sjukdomen. Som en läkare sa till en av våra medlemmar – ”En liten tumör som ser ofarlig ut och utan spridning kan komma tillbaka. Medan en stor tumör med spridning i armhålan kan se värre ut, men den behöver inte återkomma.” Det är en komplex sjukdom och det går inte att veta vad ett återfall beror på.

Operationen och efterbehandlingarna är till för att säkerställa att cancern inte sprider sig. Om cancern kommer tillbaka i det opererade bröstet är chanserna goda att få en effektiv behandling igen. Man kan ofta operera igen och det kan även bli tal om strålning, cytostatika eller medicinering som påverkar hormonerna eftersom ett återfall tyder på att cancern är aktiv.

Om cancers sprids vidare är det vanligast till lymfkörtlar, skelett, lungor, lever och hjärnan. Om sådana metastaser uppkommer minskar möjligheterna att bli helt frisk igen, men det finns fortfarande behandlingsmöjligheter som gör att sjukdomsförloppet kan bromsas upp. Idag vet forskarna mycket om cancer och man kan hålla sjukdomen i schack och leva länge och gott även med en avancerad form av bröstcancer med metastaser.

Många som får återfall söker sig till kompletterande behandlingar. Det kan kännas skönt att kunna göra något och att veta att man gjort ”allt man kan”. Läs mer under rubriken Kompletterande behandlingar.

Överlevare. En bekant, professor i immunologi, som hela sin forskningskarriär använt sig av statistik. När han själv drabbades av blodcancer, sa han att nu visste han vad alla punkter i det statistiska diagrammet egentligen bestod av. Nämligen enskilda, unika patienter. Steven J Gould, 1941-2002, en av världens mest kända forskare skrev i någon av sina texter att han fick reda på att han drabbats av svår cancer för 20 år sedan. Gould, sin vana trogen att söka i forskningsstudier, fann att endast 3 eller 5 procent statistiskt sett överlever just den cancern som han själv drabbades av. Men Gould frågade varför han inte kunde vara en av dessa 3-5 procent som överlevde? Och mycket riktigt överlevde Gould i 20 år. Alla cancerformer har statistik med undantag till siffrorna. Vem kan avgöra vilka patienter som kommer att överleva länge och vilka som inte kommer att göra det?

Det finns många fler exempel på personer med svår cancer där läkarna trott att sjukdomen skulle ta över kroppen inom en snar framtid och där de bevisligen lever än i dag. Tappa aldrig hoppet! Fokusera på vad du ska göra i ditt liv – nu.

Läs mer om metastaser. Om du vill läsa mer om metastaser så har Cancerfonden mycket information på sin hemsida: cancerfonden.se

BCF Amazona arrangerar många olika typer av aktiviteter för kvinnor med spridd bröstcancer. Du hittar vårt utbud på följande länk: metastaserad bröstcancer (MBC)

Källa: Bröstcancerföreningen Amazona, Cancerfonden, cancer.nu  och 1177.se

Denna sida uppdaterades senast: 2019-08-08