De flesta kvinnor har någon gång i sitt liv hittat en knöl i bröstet som gör att de känt sig oroliga. 80-90 %, är dock inget annat än en ofarlig cysta, fibroadenom (bindvävsknutor), lipom (fettknölar), extra stora lymfkörtlar, mjölkgångar eller talgkörtlar.
Du ska dock alltid ta en knuta på allvar och få den ordentligt undersökt. Ju snabbare ev. bröstcancer upptäcks, desto större är chansen att bli frisk. Medvetenheten kring bröstcancer och mammografin har lett till att vi ofta upptäcker bröstcancer tidigt och i dessa fall botas 95% helt och fullt.
Reagera på alla förändringar och sök direkt till din vårdcentral.
Du ska alltid ta kontakt med en vårdcentral för en remiss till ett bröstcentrum om du upptäcker en knöl, får ”apelsinhud” eller gropar i bröstet, om du får smärta eller om bröstet ändrar form. Likaså behöver du ta kontakt om bröstvårtan börjar vända sig inåt eller avge vätska. Självfallet kan förändringar av olika slag bero på många saker och behöver absolut inte vara cancer, men det är alltid bäst att göra en ordentlig undersökning. Här finns information om bröstcentra i Stockholm.
Nöj dig aldrig med att en läkare bara känt på knölen med fingrarna!
Om du känt något i ditt bröst så nöj dig inte med besked om att det inte är något. Mammografi och ett vävnadsprov måste utföras för att med säkerhet kunna fastställa vad knölen är. I osäkra fall måste först knutan tas ut innan man med full säkerhet kan diagnostisera den. Läs mer under ”Hur går utredningen till?”
Har du bröstcancer i släkten?
Är du orolig att du har ärftlig bröstcancer i släkten? Undrar du vilken risk du har att drabbas? Läs mer under rubriken Ärftlighet
Källa: Bröstcancerföreningen Amazona, samt cancer.nu
Denna sida uppdaterades senast: 2022-04-07