Åldersanpassade råd

Det är naturligtvis olika hur barn kan ta till sig information beroende på barnets ålder. Här kommer några bra förhållningspunkter:

Spädbarn. Spädbarn läser av kroppsspråk och tonläge och är mycket känsliga för olika stämningar. De förstår dock inga ord, så hjälp barnet att förstå känslomässigt genom att hålla det i famnen och säg att ”jag är väldigt ledsen för att jag har blivit sjuk”.

Förskolebarn. Berätta på ett enkelt sätt utan för många ord och detaljer. Det kan räcka med ”Mamma har en knöl i bröstet och det är inte så bra så doktorn ska ta bort den.” Invänta frågor! Svara ärligt och enkelt. Och gör sedan klart vad som gäller nu och i den närmaste framtiden.

Skolbarn 7-12 år. Barnen förstår konkreta och enkla förklaringar av cancersjukdomen och vad som sker i kroppen. Förklara att det inte är något du, eller någon annan, skulle kunna ha påverkat. Berätta även att det är väldigt ovanligt att föräldrar eller barn blir allvarligt sjuka.

Tonåringar. Tonåringar förstår hela innebörden av att ha en livshotande sjukdom så du kan ge information kring cancer och hur den utvecklas. Var dock vaksam att inte tvinga på din tonåring information, eller tröst, som hen inte vill ha. Lyssna på barnets frågor!

Källa: Cancerfondens ”Vad säger jag till barnen?”

Denna sida uppdaterades senast: 2022-06-02